Att jaga

En helg i skogen

 

För mig är jakt inte bara ett sätt att reglera bestånd och samla mat. Det är såklart två viktiga aspekter av det hela. Men upplevelsen är mycket större än så och då pratar jag inte om spänningen under jakten eller känslan av att trycka av ett skott när ditt villebråd väl dyker upp på kornet. Framförallt är det gemenskapen och naturen som lockar mig. På regelbunden basis får man möjlighet att ta sig ut i skog och mark och släppa omvärlden i goda vänners lag. I min bok kan det gå fler jaktturer utan ett enda fält djur och jag är fortsatt nöjd. Upplevelsen är intakt för mig. Det räcker med sprakandet i komm radion från en kamrat längre bort på området. Det räcker med en obligatoriska grillstunden innan eller efter jakten med goda skratt om dagens upplevelser och en öl till det. Hur man än vrider och vänder på det är det otrolig att få komma ut i naturen och slippa civilisationen ett tag.

 

Maten

 

Sedan är såklart möjligheten att i jaktlaget kunna förse varandra med en hel hög av underbart viltkött att ta med sig hem till familjen. Oberoende av vad du primärt har möjlighet att jaga på dina marker och med ditt lag så kan du nog hålla med mig om att det mesta är väldigt gott att ha i frysen och plocka fram när andan faller på att anordna en riktig festmåltid. Såklart är älg en riktig favorit. Det finns mycket att göra av det. Tjälknöl på älg är en favorit i vårt hushåll men älgfärsbiffar, fileer eller varför inte rökt hjärta är också det något alldeles speciellt. Även fågel går hem fint. Framförallt de gånger vi beger oss upp på fjället i jakt på fjällripa brukar minerna vara extra glada hemmavid. Lyckas vi med en riktigt väl genomför jakt brukar hela familjen kunna få sig ett par fjäderfän att tillreda därhemma.

 

Sedan är också rådjur en favorit. Få saker går upp mot en rådjurssadel tillrätt på klassiskt vis. Det är något speciellt med viltkött som inget annat kan mäta sig med. Det tror jag alla som testat kan hålla med mig om. Det finns så mycket smak i köttet så du behöver inte lägga så mycket fokus på allt runt omkring. Här är det proteinet som spelar första fiolen. Sås, potatis, grönsaker och annat står helt enkelt vid sidan av i denna smakupplevelse. Det fina med att vara i skogen i samband med jakten är att man också kan hitta tillbehören ute i jordens egna skafferi. Att röra ihop lite rårörda lingon du plockat själv eller varför inte göra gele av egenplockade blåbär gör upplevelsen av din söndagsstek eller köttbulle än bättre. För att inte tala om alla svamp du kan hitta. Det kan jag säga är en upplevelse i sig. Att äta kött du själv skjutit med bär som du själv plockat kombinerat med en svampsås på kantareller du funnit under jakten. Det kallar jag att ha koll på mat från jord till bord.

 

Spänningen
Jag ska heller inte skjuta under stolen med att jakten i sig såklart är en stor faktor till att jag ägnar mig åt det. Spänningen man upplever under jakten är svår att jämföra med något annat. Nu är inte jag en sådan person som hoppar fallskärm eller bungy jump. Men jag kan inte tänka mig något annat än att endorfin nivåerna är på samma nivåer när du faller fritt som när en stor tio taggare kliver ut i en glänta framför ditt jakttorn eller när din hund ställer sig på skall för att indikera en skogsripa eller liknande.

 

I sin helhet skulle jag säga att jakt är den ultimata hobbyn. Den har ett tydligt syfte både för dig och för samhället. Du får mat och samhället håller koll på bestånd för att skapa den balans som behövs för att saker och ting skall fungera som vi vill. Samtidigt får du en bra anledning att komma ut i skogen och finna lugn och ro. Under vissa typer av jakt tillkommer även en hel del promenader så det innebär viss konditionsträning och att röra på kroppen är aldrig fel. Sedan får man inte glömma den sociala aspeketen och vänskapen som uppstår i ett jaktlag av människor som umgåtts kring ett gemensamt intresse och mål under en massa år. Det är något som inte går att jämföra med något annat.