Fisketekniker

Vanliga fisketekniker

 

Nedan kommer jag att lista och gå igenom några av våra vanligaste fiskemetoder i Sverige. Tanke är du skall få större kunskap om vad som krävs för att bedriva denna typ av fiske samt att väcka lust till att utveckla dig i ditt fiskande.

 

Mete

Att meta är vanligtvis den första typen av fiske vi kommer i kontakt med. Det är lättillgängligt, billigt och kräver inte mycket förkunskaper. Alla har vi nog suttit på en brygg med endast en metrev och en burk mask som barn. När du metar är det dock lättare att använda ett metspö för att nå ut lite längre. Du behöver även rev, krok och flöte. Förslagsvis agnar du med mask men även bröd eller majs kan fungera. När du metar får du oftast abborre men även mört och brax kan dyka upp.

 

Specimenfiske

Specimenfiske är egentligen ett avancerat ord för en avancerad form av mete. Specimenfiske sker ofta riktat mot en specifik typ av vitfisk, där av namnet. Vanligast är att man är på jakt efter en stor karp. När du fiskar på detta vis har du egentligen samma utrustning som vid vanligt mete men allt är mycket kraftigare. Du brukar ofta få vänta länge på napp varför detta fiske oftast sker under flera dagar och att fiskaren då övernattar intill sina spön som är försedda med napp-alarm som låter när fisk är på kroken. Detta fiske sker på botten av en sjö och man mäskar ofta sin fiskeplats för att locka till sig fisken.

 

Spinnfiske

Näst efter mete är detta troligtvis vår vanligaste fiskemetod. När du spinnfiskar har du ett spö med rulle av antingen haspel eller multiplikator modell. Ett så kallat kastspö där du kastar iväg ditt drag för att sedan spinna in det med hjälp av en vev kopplad till rullen och spolen med din fiskelina. Du kan använda många typer av drag så som wobbler, spinnare, jigg och jerkbait. Beroende på vilka drag du använder skall spöt varieras och du kan fånga alla möjliga arter på detta sätt beroende på vart och med vad du fiskar. Utrustningen varier stort beroende på om du exempelvis jiggar abborre, jerkbaitar efter gädda eller spinner efter havsöring.

 

Pelagiskt fiske efter gös

Detta är en variant av spinnfiske där du medelst båt och ekolod letar upp gös i mellanvattnet eller på botten av en sjö och släpper jiggar rakt på fiskens ståndplats. Metoden är både dyr och tekniskt svår att genomföra men alla som fått en stor gös på detta sätt vet hur kul det är. Du behöver att kraftigt spö med stark ryggrad och känslig topp för att känna fisken och göra ordentliga mothugg som sitter i gösens hårda mun. Fisket ställer också krav på att båten håller sig stilla varför en elmotor är att föredra på din båt.

 

 

Flugfiske

Flugfisket är kanske det mest ovanliga av våra fiskemetoder. Framförallt för att man här använder ett helt annat spö och bete än vad man använder vid mete eller varianter av spinnfiske som vi oftast känner igen. Istället används ett lätt och långt flugspö, ofta uppåt 9-10 fot, med en stor rulle och tjock lina som skall svingas över huvudet. Detta eftersom ditt bete är en liten fluga av djurhår, fjädrar och tråd som inte väger mer än något gram. Därför måste du få ut flugan med hjälp av tyngden i linan. Du behöver även utrustning i form av vadarbyxor för att genomföra detta fiska på bästa sätt då man sällan når fisken från land eller riskerar att fastna i vegetation och buskage bakom dig när du fiskar. Utöver det behövs även många av dessa flugor då de snabbt går sönder eller försvinner av att fastna i trädgrenar eller stenar i forsen.

 

Havsfiske

Havsfiske bedrivs som namnet antyder till havs. Den vanligaste formen av havfiske är såklart att pilka efter strömming eller makrill. Principen är att du åker ut på havet och sänker ned ditt bete och sakta jobbar det uppåt genom vattenlagrena i hopp om fisk. Fiskar du efter mindre fiskar har du oftast flera krokar, utan agn, så kallade häcklor, som gör att du kan fånga flera fiskar samtidigt. Tricket ligger i att hitta stim av dessa fiskar och i dessa stim dra upp tio eller hundratals individer på kort tid. Detta fiske går även att bedriva mot större fiskar som torsk och sej. Då används en större pilk som mer påminner om ett skeddrag. Precis som vid det pelagiska gösfisket behövs här kraftiga spön som underlättar för dig att ta upp fisk från stora djup utan att trötta ut dig. Grönt skatteavdrag för miljön.